Има много масажисти, които казват, че домашните масажи са отговорът за хората, които имат болки в мускулите и схванати стави след работен ден. Концепцията за масаж като лечебно средство съществува от повече от хиляда години. Думата масаж идва от гръцката дума massageos, което означава „да месиш“. Според Американския речник за наследство той произхожда от древна Гърция.

Има много видове масажи: масаж на гърба, врата и раменете; масаж за лице, тяло и крака; масаж за корема, гърдите и дупето; масаж за главата, гърлото и лимфната система; и дори масаж за сърцето. Всяка от тези категории има своите предимства и приложения. Ето някои от начините, по които масажът може да се използва като лечебно средство:

– Дълбокият масаж на тъканите помага за облекчаване на стреса и безпокойството. За да могат да се отпуснат и да се чувстват по-добре, повечето хора трябва да се освободят от ежедневната си  умствена и физическа работа. Много терапевти препоръчват дълбокия тъканен масаж, който е традиционната техника, използвана от аюрведичните индийски терапевти. Този вид масаж помага за освобождаване на напрежението, свиване на кръвоносните съдове и намаляване на болката.

– Лимфният масаж се засилва от масажната терапия. Когато човек е стресиран, лимфната му система – която произвежда хормони като адреналин и кортизол – е изчерпана. Масажистите използват инструменти като масажни маси, ролки и друго оборудване за стимулиране на лимфния масаж. В резултат на това тялото на човек се подмладява и отпуска. Масажите увеличават лимфния дренаж, защото мускулите са успокоени и отпуснати; разтягането и масажа подпомагат циркулацията на течности в тялото.

– Масажите, набиращи тяло, подобряват костната плътност. Масажистите могат да помогнат за подобряване здравината на костите. В допълнение, те също могат да помогнат за намаляване на болките в гърба. За много хора редовните масажи предотвратяват появата на наранявания, като тези, причинени от повдигане. Редовното повдигане на тежки предмети може да причини значителни щети на гърба.

– Масажист може да предпише хранителни добавки, ако е необходимо. Ако клиентът се нуждае от диетични промени или иска да отслабне, масажистът може да предложи диетолог . Някои масажисти дори използват видео оборудване, като например камера за масажна маса, за да съдействат за създаването на по-реалистично масажно изживяване.

– Терапевтите за видеомасаж имат разнообразни различни работни задължения. Някои се специализират в работа с жертви на инсулт или парализа. Други масажисти може да се наложи да прилагат очен натиск или да се справят с главата на страдащия. Трети могат просто да осигурят масажи на стол. Независимо от техните отговорности, масажистът трябва да бъде сертифициран .

Първото докосване трябва да започне у дома, с лекаря на  човека. Ако смятате да опитате масажна терапия, трябва да попитате вашия лекар кои техники за масаж биха били подходящи за вашето състояние. Повечето държави изискват масажистите да бъдат лицензирани и да учат както стандартни масажни терапии, така и нови техники като биксонова техника. Според д-р Б. Никсън, „Ползите от масажната терапия, независимо дали е релаксираща или болезнена, зависят от очакванията на приемащия. Когато хората знаят, че са масажирани, опитът е по-полезен.“

Професионален масажист вероятно ще предложи използването на масажна маса. Според Б. Никсън, „Ако сте нови в биксонските техники, попитайте вашата масажистка каква маса е най-подходяща за вашето състояние. Потърсете маси с подплатени седалки и подлакътници. Повечето терапевти препоръчват маса с релси, така че масажистката да може да упражнява натиск за конкретна област. “ По-новите технологии в масажните маси позволяват по-персонализирани масажи, които някои клиенти могат да предпочетат.

По-новите технологии също подобриха лимфния дренаж, улеснявайки масажистите да достигнат масажи до всички области на тялото. Добрият масажист ще се съсредоточи върху основните мускулни групи в своята сесия за масажна терапия. Масажистът може също да препоръча използването на специални лосиони и кремове, които са проектирани, за да помогнат на дълбоката тъкан. Много от тези нови и подобрени терапии за масаж вече са обхванати от стандартните планове за медицинска застраховка.