За да карате мотора си, трябва да можете да стартирате двигателя. Понякога мотоциклетът може да има един начин за стартиране или дори и двата.

Може би сте се чудили какви са разликите между методите за стартиране. При мотоциклетите има два начина за запалване на двигателя: с манивела или електрическо стартиране. Когато натиснете манивелата, ритате лоста, който принуждава двигателя да запали горивото. При електрическо стартиране електрическият ток се комбинира с електрическата система и това създава ток, който стартира двигателя.

Всеки човек, който има мотоциклет, начинаещ или дългогодишен водач, трябва да знае разликите между двете. И двата метода имат своето място и тази статия ще се потопи в начина им на работа, плюсовете и минусите на всеки, както и приложенията за всеки

Как работи механичното стартиране

Механичното стартиране работи със здрав лост, прикрепен към тресчотка към коляновия вал. Докато лостът се рита, тресчотката завърта коляновия вал, за да принуди буталото на двигателя да компресира и запали горивото. След като се постигне добро запалване, двигателят ще работи самостоятелно и вече не се изисква външен метод на въртене на двигателя.

Действието на тресчотката също така позволява на манивелата да се движи независимо от въртящия се двигател. Ако лостът беше вързан директно към коляновия вал, лостът щеше да се върти диво, предотвратявайки всякакво каране. Той също така позволява на водача да се опитва многократно да стартира двигателя, без да се налага да нулира ръчно лоста. Лостът също е проектиран така, че да бъде прибран на нивото на мотоциклета, когато карате.

Манивелаing е оригиналният начин за стартиране на мотоциклет и е бил единственият начин до средата на 70-те години. Първият мотоциклет с манивела е британският Scott Motorcycle от 1910 г., с V-twin 2-тактов двигател. Както при много изобретения от началото на 20-ти век, е приет като модернизиран мотоциклет.

Предимства и недостатъци

Плюсове на механичното стартиране:

Опростен дизайн

Ефективно

По-малко тегло без стартер и по-малка батерия

Минуси:

По-труден за ползване

Може да се наложи ремонт на мотора и части за смяна

Както споменахме, стартирането с манивела е доста често срещано, тъй като е ефективено и лесено за използване. Има обаче някои проблеми, които могат да възникнат.

Например, лостът за ритане е податлив на огъване и счупване, тъй като поема много натиск. Това е особено вярно, когато други компоненти на мотора имат проблеми, като лошо запалване или горивна смес. Водачът вероятно ще се изкуши да продължи да рита стартера, когато моторът не иска да стартира. Когато лостът се огъне или счупи, обикновено е въпрос да се замени, но това може да бъде трудно, ако моториста е блокиран.

Освен това в комплекта Манивела има пружини, които подлежат на износване. Когато се износят, лостът за ритане ще бъде почти безполезен. Поправянето на тези проблеми вероятно ще включва някакво преместване, така че се обърнете към надежден източник, преди да започнете ремонта.

И накрая, тук е въпросът за откат. Както подсказва терминът, това е, когато лостът за ритник се връща назад, тъй като двигателят се е завъртял по грешен начин. За съжаление лостът обича да рита обратно, което може да бъде доста болезнено.

Въпреки проблемите, има предимства за стартера с манивела. От една страна, простотата на идеята елиминира допълнителни компоненти, които биха присъствали на електрически стартиран мотор. Това обикновено означава по-малко общо тегло, подходящо за мотоциклети. По същия начин намалява размера и теглото на батерията.

Как работи електрически стартер

Тъй като електрониката става по-малка в края на 70-те и през 80-те години, електрическите стартери стават все по-често срещани. Първият мотор с електрически стартер обаче е произведен през 1914 г. от Hendee Motorcycle Company, но дизайнът не оцелява през следващите десетилетия. Днес електрическите стартери са по-често срещани от механичните, особено при новите мотоциклети.

Същността на електрическото стартиране на двигателя е същата като на механичното: използване на предавка за завъртане на коляновия вал. Това обаче се постига чрез използване на електрически мотор за завъртане на двигателя. Това осигурява по-голяма лекота и ефективност за потребителите.

Електрическият мотор се създава чрез навиване на медни проводници десетки или дори стотици пъти във формата на цилиндър. Вътре в този цилиндър с намотки има ротор със зъби в края, които се свързват с пръстеновидната предавка на двигателя. Когато към намотките се приложи електрически ток, той създава магнитна сила, която кара ротора да се върти. Задвижващ механизъм изтласква ротора навън, за да събере зъбите. След като двигателят работи и стартерният ключ е освободен, роторът спира да се върти, докато се прибира от пръстеновидната предавка.

Стартерът е най-голямото потобление на батерията на вашия мотор. Това потребление обаче се случва само при завъртане и бързо се презарежда, след като двигателят работи. Запалването може да бъде трудно при по-студени условия, тъй като горивото е по-малко вероятно да се изпари. По същия начин, ако има нещо неправилно с вашата горивна система, стартерът може да избие. Ето защо е важно да имате трайна батерия с подходящи усилватели.

Плюсове и минуси на електрическите стартери

Ето някои от плюсовете на електрическите стартери:

Удобен за потребителя

Ефективно

Минуси:

Изисква закупуване и подмяна на  частите на мотора

Без намаляване на теглото поради теглото на мотора и акумулатора

Може да бъде трудно да се замени

Електрическите стартери в съвременните мотори са много ефективен начин за стартиране на мотора. Стартерните двигатели обикновено са малки и компактни и изискват здрава батерия. Това изискване не намалява никакво тегло, но също така не е значителен източник на тегло.

Въпреки че са ефективни, стартерите могат да се развалят, окабеляването може да се счупи или да се повреди, а зъбите да се износят и да изискват подмяна. Това може да бъде труден процес в зависимост от мотора и със сигурност е неудобно. Въпреки това, електрическите стартери са много популярни за съвременните мотори и частите обикновено са лесно достъпни.

Алтернативни методи за стартиране

Да предположим, че се озовавате на разходка и спирате, за да видите изглед. Когато се качите обратно на мотора си, той не иска да запали. Може би батерията умира, може стартерът да не е добър, така или иначе сте останали. Не се притеснявайте, може да има начин за решение на проблема.

Първо, някои мотори имат както електрически стартер, така и стартер. Това е от полза, когато карате офроуд, в случай че батерията умре. Ако вашият мотор е двойно оборудван, тогава трябва да можете да го запалите.

Ако вашият мотор не е оборудван с двата вида стартери, все още има опции. Ако сте на място, където минават други шофьори, трябва да можете да накарате някой да ви помогне да стартирате мотора си. Това включва използването на батерията от друго превозно средство за захранване на вашето.

Ако вашият мотор има ръчна скоростна кутия, можете също да го стартирате. За да направите това, поставете мотора на първа или втора предавка и задръжте лоста на съединителя, така че моторът да може да се движи свободно. Завъртете ключа в позиция за движение и започнете да бутате мотора с краката си, за да натрупате малко скорост. Тогава трикът е да включите съединителя обратно, за да завъртите двигателя. Като алтернатива, това може да се направи и като някой издърпа мотора с разумна скорост.

Ако нито един от тези методи не работи, може да нямате късмет. Ако обаче можете да го направите правилно, тези алтернативни методи за стартиране могат да ви спестят в краен случай.

Механичното и електрическото стартиране постигат една и съща цел чрез различни приложения. Докато механичното е оригиналният метод за стартиране и все още е често срещано, електрическите стартери са много по-популярни поради удобството им за употреба. Въпреки че и двете имат плюсове и минуси, има някои алтернативни начини за стартиране на двигателя, ако е необходимо.