Меката мебел е специална мебел, не само защото обикновено дивана и табуретките в хола представлява най-скъпата ни инвестиция за дома и са център на внимание при посещение на гости, но и защото те изисквам по-особени грижи. Това се дължи на деликатните материи на меката мебел. В повечето случаи тъканите са натурални, а препаратите в магазина – прекалено много – за да сме наясно какво точно да купим. Една малка грешка в много случаи може да е фатална и да разрушите прекрасния си интериор било то в хола, или в кухнята, което, знаем добре, е последното нещо, желано от вас. Затова и решихме да ви дадем няколко лесни и практически съвета относно това как да се грижите за меката мебел вкъщи. Ето ги и експертните ни съвети.

1. Веднъж годишно поне е добре да ползвате услугите на професионалисти
Това не е каприз или загуба на пари, нито пък начин да се отървете от своите ежедневни задължения, а осигуряване на периодична качествена и далеч по-професионална грижа и за дивана, и за табуретките и за големите кресла у дома. Експертните хигиенисти могат да ви помогна в премахването на упорити петна, с които вие лично не можете да се справите, но също така да ви дадат допълнителни съвети относно това как да поддържате меката мебел.

2. Всичко е въпрос на времето
Точният момент кога и колко често да чистите меката мебел зависи най-вече от нейното местоположение. Най-обитавани у дома са кухнята и хола, затова и не е нужно често да миете меката мебел в спалнята, ако имате такава. Обратно – холовата гарнитура изисква ежеседмична лека поддръжка, за да се запази чиста и приятна на външен вид.

3. Естествените материи не обичат влага
Затова е и доста добра идея да се сдобиете с качествен или професионален сух препарат за спешни случаи – т.е. когато разлеете червено вино или част от вечерята си върху дивана или когато детето ви направи поредната пакост с табуретките в хола.

4. Когато купувате мебели, осведомявайте се на време!
Задължително питайте продавач-консултантите или директните производители как да се грижите за всяко отделно кресло, диван или спалня. Всяка материя изисква различни подходи, а тези хора са наясно с тези подробности.

5. Не пестете пари от препарати
Всъщност, евтиният препарат ще ви излезе двойно по-скъпо, защото той може от раз да съсипе разтегателния диван в кухнята, да кажем, с което ще влезете в по-големи разходи, след като бъдете принудени да го замените с нов.