детски конструктор | cutiess.bg

Вероятно има малко хора, които не са играли като дизайнер в детството. Тази играчка е интересна на всяка възраст и дори много възрастни обичат да се присъединят към детето, за да я сглобяват. Конструктора има огромно предимство пред разнообразието от детски играчки.

И така, откъде да започнете и как да изберем подходящия детски конструктор? Нека да разберем това заедно.

Критерии за избор

Когато решите да вземете и закупите конструктор, трябва да имате предвид следното:

– възраст и пол на детето;
– дизайнерска тема;
– гъвкавост и променливост;
– броят на частите в комплекта;
– от какво се интересува детето.

Всички тези концепции са много важни и ако имате такава информация, тогава ще ви бъде лесно да изберете правилния конструктор и да не се объркате сред изобилието от опции.

Всеки конструктор е предназначен за различни възрасти и пол деца. Момчетата обичат техническата посока, всякакви супергерои и чудовища, а момичетата обичат ролевите игри и с приказни герои. Също така, избраните цветове и теми ще зависят от пола на детето. Ясно е, че не можеш да  се купи на момче конструктор, където трябва да сглобиш розов замък с лъскави еднорози.

Всяка възраст има свой собствен дизайнер

Колко елемента и колко труден ще бъде този вид зависи от възрастовата група.

За най-малките (до 12 месеца) се препоръчват меки комплекти. Малките деца няма да могат да се наранят или да ударят друго дете с него. Броят на елементите не трябва да надвишава 20, а цветовата схема не трябва да надвишава 4 цвята.

Още от 6-месечна възраст можете да опитате картонени или дървени, защото имат големи части – както плоски, така и обемни. Препоръчителният брой части е до 50 елемента.

От 12 месеца се добавят пластмасови. Това включва мозайки и големи строителни комплекти, използващи всякакви фигури (животни, мъже, превозни средства). Броят на елементите може да достигне 100 единици.

Възрастова група от 2 до 5 години. Тук вече можете да разгледате конструктори от блоков тип, използващи зъбни колела. Елементите стават по-малки, имат различни текстури и могат да бъдат няколкостотин части на брой.

Деца над 5 години могат да се справят с по-сложни градивни елементи. Основното нещо е детето да разбере, че малките елементи не могат да се поглъщат. На тази възраст децата са готови да създават цели светове и свои собствени сценарии на събития, така че ще бъде много добро решение да изберете конструктори за ролеви игри с герои.

За тийнейджърите конструкторите могат да бъдат възможно най-сложни. Частите се предлагат в различни размери и форми, изработени са от различни материали, могат да включват магнитни елементи, както и с помощта на панти, болтови връзки и електроника.

Какво представляват детските конструктори?

Сега си струва да помислим какво представляват конструкторите, тъй като те се различават не само по материал, но и по принцип.

Мека

Основната и най-важна цел на тези дизайнери е безопасността на детето. Най-младите инженери ще харесат тези комплекти, тъй като са изработени от различни меки материали от пяна. Тези части са много леки, въпреки че могат да бъдат големи. Децата на тази възраст учат форми и предмети, така че такива дизайнери развиват око, усещане за тегло и обем, както и памет и внимание.

Те се състоят от всякакви кубчета, конуси, пръти, призми, арки, цилиндри и много други форми. С помощта на такива елементи детето може да строи къщи, крепости и пирамиди.

картон (хартия)

Този тип има нещо общо с блоковия тип на конструктора, както и с 3D. Най-често е необходимо да се сглоби триизмерна фигура от плоски части. Развиват логика, въображение, въображаемо мислене.

Дървени

На първо място, това е естествен материал, продуктите, направени от него, са екологични и безопасни, но не забравяйте за това как се обработва дървото. Този детски конструктор е подходящ за всички възрастови категории. За децата са подходящи прости геометрични фигури, защото децата на тази възраст обичат да разрушават повече, отколкото да строят. По-големите деца ще бъдат привлечени от комплекти със зъбни колела, болтове, дървени шпилки, както и от принципа на лабиринт или пъзел.

Метал (с болтове)

Този тип конструктор е предназначен за деца от 5 години. Тук всичко е израснало: всякакви плочи, ъгли, ленти, ролки и, разбира се, гайки, болтове и винтове. Всички тези елементи са свързани с помощта на реални инструменти (отвертка, гаечни ключове). Конструкторите от този тип могат да бъдат свързани помежду си, тъй като всички части са направени по едни и същи стандарти. Той е идеален за момчета, но момичетата не са против да се опитат като инженер. Конструкторът перфектно развива логиката, фините двигателни умения и въображението.

Керамика

Този невероятен конструктор се състои от малки тухлички, плочи, арки, колони и други елементи. С помощта на специално решение (речен пясък + нишесте) и инструмент (мистрия, чук) детето ще може да строи всякакви къщи, замъци, като истински зидар.

Пластмасов

Това е най-популярната дизайнерска група. Самата пластмаса е лека, цветна, устойчива на влага и има разнообразна тематика. Подходяща е както за най-малките, така и за тийнейджърите, като същевременно задоволява голямо разнообразие от желания и фантазии.

Магнитни

Този тип конструктор се състои от части с магнити в краищата. Лесен е за сглобяване, предлага се в различни размери и се препоръчва за деца над 3 години. Детето ще може да събира всякакви геометрични фигури, както и мостове, дворци, превозни средства и различни животни.

3D конструктори

Това са сложни, но най-реалистични конструктори. Детето ще може да сглоби малко копие на архитектурна конструкция, кораб или влак. Мини копията са много подобни на техните оригинали и са направени от метал, дърво, картон, пластмаса или смесени материали. Комплектът идва с инструкции стъпка по стъпка и помощни инструменти.

Комплекти за лепене

Това е една от разновидностите на 3D конструктор, само всички части са свързани със специално лепило. Най-често такива конструктори са предназначени да сглобят реалистичен модел на самолет, танк или кораб. Такъв комплект развива точност, постоянство и точност при изпълнението на работата при дете.

Разгледахме с вас най-популярните и често купувани опции. Но всяка година производителите излизат с все повече и повече нови продукти, които съчетават много видове, техники и материали. Но все пак всичко се свежда до факта, че детския конструктор трябва да се харесва на детето и да допринася за неговото развитие.

Нека обобщим:

– изберете конструктор според възрастта на детето – това ще се отрази на сложността, материала, броя на елементите;
– обърнете внимание на качеството и материала. Ако частите имат силна остра миризма, са лошо обработени, тогава е по-добре да не купувате такъв дизайнер;
– изисквайте сертификат за качество – това е гаранция за безопасността на вашето бебе;
-частите трябва да са лесни за свързване и разглобяване, за да може детето да се справи с тях и да не се нарани;
– обърнете внимание на променливостта и гъвкавостта. Това ще позволи на бебето да събере не един елемент, а няколко, в противен случай може бързо да се отегчи;
– нивото на развитие на детето. Тази точка е толкова важна, колкото и възрастта. Често се случва детето да изпревари развитието на връстниците си и простите дизайнери няма да са интересни.

Няколко прости съвета:

Помогнете на детето си да сглоби конструктора, защото хлапето трябва да знае, че винаги ще намерите време да му помогнете.
Коментирайте и обсъдете процеса – той перфектно развива речта на детето и ще му помогне правилно да формулира и предаде своята гледна точка.
С течение на времето, от събирането на структури, преминете към ролеви игри, оставете детето да бъде строител, изобретател или супергерой.
Научете детето си да внимава. Обяснете му, че след играта е необходимо да фолдне и прибере всичко.